Bramborové knedlíky (podle maminky) PDF Tisk
( 18 - user rating )
Napsal uživatel Janina   
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:20

Suroviny

600 g oloupaných brambor
200 g hrubé mouky
100 g hrubé krupice
1 vejce
vrchovatou lžičku soli

Postup

Brambory dáme vařit den předem ve slupce, neměly by být úplně doměkka. Oloupeme je a zvážíme (mouka s krupicí musí vážit polovinu váhy brambor). Připravíme si ostatní suroviny a dáme vařit vodu do většího hrnce. Brambory nastrouháme na vál, uděláme v nich ïůlek a osolíme. Do ïůlku vyklepneme vejce, nasypeme mouku a krupici a hned důkladně zpracováváme těsto. Z těsta vytvoříme váleček, který rozdělíme na 4 části a z každé uděláme váleček. Knedlíky hned dáváme do vroucí vody a vařečkou je občas lehce mícháme, aby se nepřichytily ke dnu, dokud nevyplavou. Vaříme asi 15 minut.
Poznámka: Bramborové těsto musí hned do horké vody, nesmí stát, zřídlo by.
Po 15 minutách vyjmeme napřed 1 knedlík, nití přepůlíme a pokud je uvnitř těsto ještě řídké, dáme knedlík zpět a ještě pár minut povaříme.
Aby se knedlíky dobře krájely, namočíme je hned po uvaření ve studené vodě nebo lehce potřečme tukem.

Ukazka

Bramborové knedlíky (podle maminky)