Piškotový koláč s jahodami a krémem pro diabetiky PDF Tisk
( 0 - user rating )
Napsal uživatel Pája   
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:24

Suroviny

120 g hladké mouky
3 vejce
sladidlo místo 100 g cukru (Sucrazit, Diner, Diafan, Kandisin, Sular)
2 lžičky prášku do pečiva
2 lžíce oleje
pečící papír nebo tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy
300 g jahod

na krém:
3 dl mléka
1 balíček vanilkového nebo ovocného pudinku
50 g másla
sladidlo

na přeliv:
100 ml vody
8 g Solamylu
citrónová šťáva
sladidlo

Postup

Z bílků ušleháme pevný sníh a lehce do něj vmícháme postupně žloutky a sladidlo, pak mouku s práškem do pečiva a nakonec olej, vše opatrně promícháme. Koláčovou formu vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme tukem a vysypeme moukou a těsto do ní vlijeme, povrch urovnáme. Pečeme ve vyhřáté troubě. Vychladlý koláč přeložíme na rovný tác.
V části studeného mléka rozmícháme pudinkový prášek. Zbývající mléko dáme vařit, a když je už teplé, vlijeme do něj rozmíchaný pudinkový prášek a za stálého míchání ho přivedeme k varu. Vaříme asi 1 minutu. Pudink za občasného míchání necháme vychladnout, pak do něj přidáme sladidlo a po kouskách změklé máslo, vše našleháme do krému. Krém natřeme na koláč a na něj do kruhů vyrovnáme jahody.
Smícháme Solamyl s vodou, citrónovou šťávou, sladidlem a krátce povaříme. Tuhnoucím přelivem potřeme jahody.
Koláč rozdělíme na 16 dílů.

1 díl: sacharidy 12 g, tuk 6 g