Čočková polévka |
Napsal uživatel Katka |
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:23 |
Suroviny1,5 l vody200 g čočky 50 g cibule 40 g másla a 40 g hladké mouky na jíšku (místo jíšky můžeme použít smetanu s rozšlehaným žloutkem) majoránka troška octa 1/8 l mléka 15 g soli chléb nebo pečivo případně uzenina PostupČočku den předem přebereme, vypereme na namočíme do studené vody. Druhý den na ně dolijeme studenou vodu a vaříme 2-3 hodiny, dokud slupka zcela nezměkne. Solíme až hotovou polévku, jinak by luštěniny nezměkly. Uvařenou čočku můžeme umlít na masovém strojku nebo propasírujeme přes síto. Zalijeme vodou, přidáme, majoránku a zahustíme jíškou připravenou na pánvi na mírném ohni za stálého míchání z másla a hladké mouky. Hotovou polévku osolíme a zjemníme mlékem. Můžeme přidat na kostičky nakrájenou uzeninu. Na talíři dochutíme troškou octa. K polévce podáváme na kostičky nakrájený a dokřupava opečený chléb nebo pečivo. |
Maso |
Bezmasá jídla |
Přílohy |
Moučníky |
Různé |