Hrachová polévka PDF Tisk
( 6 - user rating )
Napsal uživatel Zuzka   
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:23

Suroviny

1,5 l vody
200 g hrachu
50 g cibule
40 g másla a 40 g hladké mouky na jíšku (místo jíšky můžeme použít smetanu s rozšlehaným žloutkem)
česnek
majoránka
1/8 l mléka
15 g soli
chléb nebo pečivo
případně uzenina

Postup

Hrách den předem přebereme, vypereme na namočíme do studené vody. Druhý den na ně dolijeme studenou vodu a vaříme 2-3 hodiny, dokud slupka zcela nezměkne. Solíme až hotovou polévku, jinak by luštěniny nezměkly. Uvařený hrách umeleme na masovém strojku nebo propasírujeme přes síto. Zalijeme vodou, přidáme prolisovaný česnek, majoránku a zahustíme jíškou připravenou na pánvi na mírném ohni za stálého míchání z másla a hladké mouky. Hotovou polévku osolíme a zjemníme mlékem. Můžeme přidat na kostičky nakrájenou uzeninu. K polévce podáváme na kostičky nakrájený a dokřupava opečený chléb nebo pečivo.