Hovězí nudlová polévka s játrovými knedlíčky PDF Tisk
( 1 - user rating )
Napsal uživatel Superkuchtík   
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:23

Suroviny

200-250 g hovězího masa na polévku
1-2 morkové kosti
1 mrkev
1 petržel
1 menší celer
1 cibule
3 stroužky česneku
5 kuliček nového koření
5 kuliček pepře
sůl
100 g jater
1 žloutek
1 lžička majoránky
strouhanka podle potřeby
petrželová nať nebo pažitka
domácí nudle (nebo kupované vlasové)

Postup

Maso a kosti omyjeme a dáme vařit do hrnce s osolenou vodou. Přidáme nové koření a pepř. Vaříme, dokud není maso měkké. Pak vývar přecedíme. Kořenovou zeleninu okrájíme, omyjeme, nakrájíme na nudličky nebo nastrouháme na hrubším struhadle a dáme vařit do čistého vývaru. Cibuli a 2 stroužky česneku oloupeme, pokrájíme a přidáme do vývaru. Játra naškrabeme nebo umeleme, 1 stroužek česneku oloupeme, utřeme se solí a majoránkou, přidáme žloutek a smícháme, podle potřeby zahustíme strouhankou, aby vznikla hustší směs. Můžeme přidat i sníh z bílku. Z hmoty tvarujeme mokrýma rukama malé hladké kuličky. Když je zelenina měkká, přidáme knedlíčky do polévky a vaříme asi 3 minuty, pak přidáme domácí nudle (viz Přílohy - Těstoviny - Domácí nudle) nebo kupované vlasové nudle. Pokud chceme mít polévku čirou, nudle uvaříme zvlášť v osolené vodě a do polévky přidáváme až před servírováním. Libové části hovězího masa nakrájíme na kousky a vrátíme do polévky. Krátce povaříme, dokud knedlíčky nevyplavou na povrch a nudle nejsou měkké. Na talíři sypeme porce polévky omytou na nasekanou petrželkou nebo pažitkou. Podle libosti můžeme do talíře přidat vyklepnutý morek z morkové kosti.

Poznámka: pro někoho je pochoutkou morek rozetřený na čerstvý chléb a posolený.