Bylinkové housky PDF Tisk
( 1 - user rating )
Napsal uživatel Janina   
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:29

Suroviny

(na 12 housek)
500 g hladké mouky
l balíček sušeného droždí
200 ml mléka
1 lžička cukru na kvásek
2 lžičky soli
špetka pepře
5 lžic olivového oleje
3 mladé jemně nasekané cibulky s natí
4 lžíce jemně nasekaných bylinek (např. bazalka, oregano, petrželka, majoránka, ...)
1 vejce na potření
hrubá mořská sůl na posypání
papír na pečení

Postup

Necháme v hrníčku vzejít kvásek z vlažného mléka, droždí, lžičky cukru a lžíce mouky. Hrníček přikryjeme ubrouskem a necháme 140 - 15 minut stát na teplém místě. Kvásek přilijeme ke zbylé mouce. Přidáme sůl, pepř, olej, 100 ml vody, cibulku, bylinky a vypracujeme hladké tužší těsto. Necháme ho na teplém místě asi 45 - 60 minut kynout (zdvojnásobí objem). Pak těsto vyválíme do válce a rozdělíme ho na 24 kousků. Každý kousek vyválíme do proužku. Vždy kolem jednoho proužku přeložíme druhý a překřížíme. Pak překřížíme z obou stran dva sousední krajní proužky, následně dva středové a nakonec všechny spojíme a přimáčkneme. Vytvoříme tak malé housky a necháme ještě 1/4 hodiny kynout na plechu, vyloženém papírem na pečení. Potřeme je rozšlehaným vejcem a posypeme hrubou mořskou solí. Pečeme v rozehřáté troubě při 180.C dozlatova asi 25 minut.