Bylinkové housky |
Napsal uživatel Janina |
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:29 |
Suroviny(na 12 housek)500 g hladké mouky l balíček sušeného droždí 200 ml mléka 1 lžička cukru na kvásek 2 lžičky soli špetka pepře 5 lžic olivového oleje 3 mladé jemně nasekané cibulky s natí 4 lžíce jemně nasekaných bylinek (např. bazalka, oregano, petrželka, majoránka, ...) 1 vejce na potření hrubá mořská sůl na posypání papír na pečení PostupNecháme v hrníčku vzejít kvásek z vlažného mléka, droždí, lžičky cukru a lžíce mouky. Hrníček přikryjeme ubrouskem a necháme 140 - 15 minut stát na teplém místě. Kvásek přilijeme ke zbylé mouce. Přidáme sůl, pepř, olej, 100 ml vody, cibulku, bylinky a vypracujeme hladké tužší těsto. Necháme ho na teplém místě asi 45 - 60 minut kynout (zdvojnásobí objem). Pak těsto vyválíme do válce a rozdělíme ho na 24 kousků. Každý kousek vyválíme do proužku. Vždy kolem jednoho proužku přeložíme druhý a překřížíme. Pak překřížíme z obou stran dva sousední krajní proužky, následně dva středové a nakonec všechny spojíme a přimáčkneme. Vytvoříme tak malé housky a necháme ještě 1/4 hodiny kynout na plechu, vyloženém papírem na pečení. Potřeme je rozšlehaným vejcem a posypeme hrubou mořskou solí. Pečeme v rozehřáté troubě při 180.C dozlatova asi 25 minut. |
Maso |
Bezmasá jídla |
Přílohy |
Moučníky |
Různé |