Housky nebo veky |
![]() |
![]() |
Napsal uživatel Superkuchtík |
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:28 |
Suroviny(12 housek nebo 2 veky)42 g kvasnic 1 lžíce pískového cukru 500 g hladké mouky (polovinu lze nahradit celozrnnou) 1 lžička soli 4 lžíce oleje 250 ml vody PostupKvasnice mícháme v hrníčku s cukrem, dokud se nerozpustí. Mouku dáme do zadělávací mísy, přidáme olej, vodu, rozpuštěné kvasnice a sůl. Pomocí hnětače nebo ručního mixéru hněteme těsto nejprve pomalu a pak na stupni 2, dokud není těsto hladké a nepřichytá se kraje. Pak mísu s těstem přikryjeme a na noc postavíme do ledničky. Druhý den ráno těsto prohněteme a vytvarujeme buï housky a klademe je na vymaštěný plech (nebo vyložený papírem na pečení) nebo těsto dáme do vymaštěných forem. Povrch housek potřeme olejem a sypeme podle chuti sezamem, kmínem nebo mákem. Necháme 20 minut dokynout a pak vkládáme do nepředehřáté trouby pečeme 10 nebo 25 minut při 225.C (plynová trouba stupeň 4-5) od doby, kdy teplota dosáhla požadovaného stupně. Aby se pečivo lesklo, potřeme ho slanou vodou. |
Maso |
Bezmasá jídla |
Přílohy |
Moučníky |
Různé |