Housky nebo veky PDF Tisk
( 2 - user rating )
Napsal uživatel Superkuchtík   
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:28

Suroviny

(12 housek nebo 2 veky)
42 g kvasnic
1 lžíce pískového cukru
500 g hladké mouky (polovinu lze nahradit celozrnnou)
1 lžička soli
4 lžíce oleje
250 ml vody

Postup

Kvasnice mícháme v hrníčku s cukrem, dokud se nerozpustí. Mouku dáme do zadělávací mísy, přidáme olej, vodu, rozpuštěné kvasnice a sůl. Pomocí hnětače nebo ručního mixéru hněteme těsto nejprve pomalu a pak na stupni 2, dokud není těsto hladké a nepřichytá se kraje. Pak mísu s těstem přikryjeme a na noc postavíme do ledničky. Druhý den ráno těsto prohněteme a vytvarujeme buï housky a klademe je na vymaštěný plech (nebo vyložený papírem na pečení) nebo těsto dáme do vymaštěných forem. Povrch housek potřeme olejem a sypeme podle chuti sezamem, kmínem nebo mákem. Necháme 20 minut dokynout a pak vkládáme do nepředehřáté trouby pečeme 10 nebo 25 minut při 225.C (plynová trouba stupeň 4-5) od doby, kdy teplota dosáhla požadovaného stupně. Aby se pečivo lesklo, potřeme ho slanou vodou.