Bramborové knedlíky (podle maminky) |
Napsal uživatel Janina |
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:20 |
Suroviny600 g oloupaných brambor200 g hrubé mouky 100 g hrubé krupice 1 vejce vrchovatou lžičku soli PostupBrambory dáme vařit den předem ve slupce, neměly by být úplně doměkka. Oloupeme je a zvážíme (mouka s krupicí musí vážit polovinu váhy brambor). Připravíme si ostatní suroviny a dáme vařit vodu do většího hrnce. Brambory nastrouháme na vál, uděláme v nich ïůlek a osolíme. Do ïůlku vyklepneme vejce, nasypeme mouku a krupici a hned důkladně zpracováváme těsto. Z těsta vytvoříme váleček, který rozdělíme na 4 části a z každé uděláme váleček. Knedlíky hned dáváme do vroucí vody a vařečkou je občas lehce mícháme, aby se nepřichytily ke dnu, dokud nevyplavou. Vaříme asi 15 minut.Poznámka: Bramborové těsto musí hned do horké vody, nesmí stát, zřídlo by. Po 15 minutách vyjmeme napřed 1 knedlík, nití přepůlíme a pokud je uvnitř těsto ještě řídké, dáme knedlík zpět a ještě pár minut povaříme. Aby se knedlíky dobře krájely, namočíme je hned po uvaření ve studené vodě nebo lehce potřečme tukem. Ukazka |
Maso |
Bezmasá jídla |
Přílohy |
Moučníky |
Různé |