Smetanový mazanec PDF Tisk
( 1 - user rating )
Napsal uživatel Katka   
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:27

Suroviny

1000 g polohrubé mouky
60 g droždí
200 ml smetany
280 g másla
3 žloutky
150 g cukru
80 g mandlí
100 g rozinek
sůl
papír na pečení

Postup

Do mísy prosijeme trochu mouky, přidáme rozdrobené droždí, špetku cukru a vlažnou smetanu. Promícháme a necháme vzejít kvásek. Pak do něj přilijeme rozpuštěné vychladlé máslo, přidáme zbývající přísady a zaděláme tužší těsto. Nakonec do něj zapracujeme rozinky a nadrobno nasekané mandle. Těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě několik hodin kynout. Dobře vykynuté těsto přendáme na pomoučněný vál a rozdělíme na dva nebo tři díly. Z každého vytvoříme bochánek, vložíme na vymazaný nebo papírem na pečení vyložený plech, přikryjeme utěrkou a znovu necháme kynout. Nakonec bochánky potřeme rozšlehaným žloutkem, ve středu nakrojíme do kříže a dáme péci do trouby vyhřáté na 200.C. Po chvíli teplotu snížíme a pozvolna dopečeme.