Smetanový mazanec |
Napsal uživatel Katka |
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:27 |
Suroviny1000 g polohrubé mouky60 g droždí 200 ml smetany 280 g másla 3 žloutky 150 g cukru 80 g mandlí 100 g rozinek sůl papír na pečení PostupDo mísy prosijeme trochu mouky, přidáme rozdrobené droždí, špetku cukru a vlažnou smetanu. Promícháme a necháme vzejít kvásek. Pak do něj přilijeme rozpuštěné vychladlé máslo, přidáme zbývající přísady a zaděláme tužší těsto. Nakonec do něj zapracujeme rozinky a nadrobno nasekané mandle. Těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě několik hodin kynout. Dobře vykynuté těsto přendáme na pomoučněný vál a rozdělíme na dva nebo tři díly. Z každého vytvoříme bochánek, vložíme na vymazaný nebo papírem na pečení vyložený plech, přikryjeme utěrkou a znovu necháme kynout. Nakonec bochánky potřeme rozšlehaným žloutkem, ve středu nakrojíme do kříže a dáme péci do trouby vyhřáté na 200.C. Po chvíli teplotu snížíme a pozvolna dopečeme. |
Maso |
Bezmasá jídla |
Přílohy |
Moučníky |
Různé |