Mazanec nebo pletenec |
Napsal uživatel Superkuchtík |
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:27 |
Suroviny500 g polohrubé mouky250 ml mléka 80 g cukru krupice 1 kostka droždí 80 g másla 1 vejce 1/2 lžičky soli 50 g rozinek kůra z 1 citrónu 50 g mandlí, nejlépe lupínků 100 ml rumu 1 žloutek na potření PostupSmícháme 3 lžíce vlažného mléka, 1 lžíci cukru, 1 lžičku mouky, droždí a necháme vzejít kvásek. Mouku prosijeme do mísy, uděláme v ní důlek a do něj vlijeme kvásek, přidáme zbylé mléko, cukr, nastrouhané máslo, sůl a vejce. Vařečkou nebo v kuchyňském robotu s hnětacími nástavci vypracujeme hladké těsto. Přendáme ho na pomoučněný vál a ještě asi 10 minut zpracováváme rukama. Nakonec těsto chvilku vytloukáme, dokud není hladké a nelepí se. Pak z něj vytvarujeme bochánek, vložíme do mísy, zakryjeme čistou utěrkou a dáme do tepla asi na půl hodiny kynout. Po vykynutí zapracujeme do těsta v rumu nabobtnalé rozinky, mandle a citrónovou kůru. Z těsta pak vytvarujeme jeden velký nebo dva malé mazance, položíme je na plech vyložený papírem na pečení, připryjeme uětrkou a necháme ještě asi 20 minut kynout. Pak mazance nakrojíme ve středu do kříže, potřeme rozšlehaným vejcem, posypame sekanými mandlemi a vložíme do trouby předehřáté na 200.C, pečeme asi 7 minut a když začne povrch zlátnout, snížíme teplotu a pečeme dalších asi 25 - 30 minut. Stejně pečeme i těsto vytvarované do pletence.Ukazka |
Maso |
Bezmasá jídla |
Přílohy |
Moučníky |
Různé |