Velikonoční slepička PDF Tisk
( 1 - user rating )
Napsal uživatel Radka   
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:26

Suroviny

300 g hladké nebo polohrubé mouky
75 g cukru krupice
20 g droždí
130 ml mléka
1 žloutek
90 g ztuženého tuku
1 rozinka
2 spařené a oloupané mandle
1 vejce na potření
červená kokosová moučka
moučkový cukr
čokoládová barevná vajíčka
papír na pečení

Postup

Z trochy vlažného mléka, špetky cukru a trošky vlažného mléka necháme vzejít kvásek. Do větší mísy dáme mouku, cukr a přidáme vzešlý kvásek. Vlijeme zbytek mléka, nastrouhaný ztužený tuk a vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě přikryté čistou utěrkou vykynout. Plech vyložíme papírem na pečení, na kterém jsme si na spodní stranu předkreslili obrys slepičky. Vykynuté těsto přendáme na vál, propracujeme ho a rozválíme. Podle předkreslené předlohy vykrojíme slepičku. Přendáme ji na plech s pečícím papírem. Z odkrojků těsta vytvoříme hřebínek a křídla a nohy. Jako oko vmáčkneme rozinku, jako zobáček 2 mandle. Těsto potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péci do trouby vyhřáté na 200.C a pečeme dozlatova. Vychladlou slepičku přendáme na podnos, hřebínek ozdobíme červenou kokosovou moučkou. Slepičku posypeme moučkovým cukrem a ozdobíme čokoládovými vajíčky.