Velikonoční slepička |
![]() |
![]() |
Napsal uživatel Radka |
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:26 |
Suroviny300 g hladké nebo polohrubé mouky75 g cukru krupice 20 g droždí 130 ml mléka 1 žloutek 90 g ztuženého tuku 1 rozinka 2 spařené a oloupané mandle 1 vejce na potření červená kokosová moučka moučkový cukr čokoládová barevná vajíčka papír na pečení PostupZ trochy vlažného mléka, špetky cukru a trošky vlažného mléka necháme vzejít kvásek. Do větší mísy dáme mouku, cukr a přidáme vzešlý kvásek. Vlijeme zbytek mléka, nastrouhaný ztužený tuk a vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě přikryté čistou utěrkou vykynout. Plech vyložíme papírem na pečení, na kterém jsme si na spodní stranu předkreslili obrys slepičky. Vykynuté těsto přendáme na vál, propracujeme ho a rozválíme. Podle předkreslené předlohy vykrojíme slepičku. Přendáme ji na plech s pečícím papírem. Z odkrojků těsta vytvoříme hřebínek a křídla a nohy. Jako oko vmáčkneme rozinku, jako zobáček 2 mandle. Těsto potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péci do trouby vyhřáté na 200.C a pečeme dozlatova. Vychladlou slepičku přendáme na podnos, hřebínek ozdobíme červenou kokosovou moučkou. Slepičku posypeme moučkovým cukrem a ozdobíme čokoládovými vajíčky. |
Maso |
Bezmasá jídla |
Přílohy |
Moučníky |
Různé |