Štrůdl (Jablečný závin) PDF Tisk
( 1 - user rating )
Napsal uživatel Zuzka   
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:20

Suroviny

500 g hladké mouky
300 g Hery
1 vejce a 1 žloutek
5 lžíc mléka
špetka soli
1 vanilkový cukr
1 lžíce octa
jablka
skořicový cukr
rozinky
ořechy
případně strouhanka
vejce na potření

Postup

Z mouky, Hery, vejce, žloutku, vanilkového cukru, mléka, octa a špetky soli vypracujeme hladké těsto. Vyválíme placku, kterou pokryjeme strouhanými jablky, z jedné strany necháme asi 7 cm těsto nepokryté. Jablka posypeme skořicovým cukrem (je možno i cukrem krupicí, pokud jsou jablka kyselá), drcenými ořechy a rozinkami. Prázdné těsto a kraje potřeme rozkvedlaným vejcem. Zabalíme roládu, začínáme od posypaného konce. Těsto dáme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme rozkvedlaným vejcem.
Poznámka: Aby se jablka do těsta nevsákla, můžeme napřed posypat těsto strouhankou a potom na něj dát jablka.