Štědrovečerní bomba PDF Tisk
( 0 - user rating )
Napsal uživatel Radka   
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:24

Suroviny

1/2 litru plnotučného mléka nebo smetany
100 g hrubé mouky
150 g práškového cukru
30 g kakaa
rybízová zavařenina
ořechy nebo mandle
3 žloutky
vanilka
citrónová kůra
kandované ovoce
1 dl oleje
rum nebo griotka na pokapání piškotů
piškoty (kupované nebo různé úlomky piškotových těst z předvánočního pečení)

Postup

Mléko, žloutky, cukr, olej, mouku, vanilku a citrónovou kůru uvaříme za stálého míchání na tuhý krém. Po odstavení ze sporáku šleháme metlou do vychladnutí. Hlubokou kulatou mísu prolijeme studenou vodou, na dno dáme malou vrstvu krému, pak vrstvu piškotů, ořechů a ovoce a pak zase vrstvu krému obarveného kakaem. Vrsty světlého a tmavého krému a vrstvy ovoce a piškotů střídáme, až je mísa plná.

Bombu připravujeme buï brzy ráno nebo den předem a dáme ji do ledničky. Před podáváním bombu vyklopíme na plochou mísu, ozdobíme čerstvým ovocem (banány, pomeranče, ananas,...) a navršíme šlehačku. Polijeme nezředěným kondenzovaným kakaem, posypeme ořechy a hoblinkami čokolády a podáváme.

Poznámka: Šlehačku můžeme nahradit zmrazenou polárkovou pěnou.