Kynuté buchty - podle prababičky z Prčice |
Napsal uživatel Zuzka |
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:21 |
Suroviny1/2 kg hladké mouky1/2 Hery 10 dkg cukru moučka 1 žloutek 25 g kvasnic rovnou lžičku soli citronová kůra 1/2 vanilkového cukru cca 1/4 l mléka TVAROHOVÁ NÁDIVKA: tvaroh cukr vanilkový cukr citronová kůra trocha rumu PostupMouku dáme na vál, uprostřed uděláme ïůlek - do něj rozdrobíme droždí, vlažné mléko a dáme trošku cukru. Necháme vzejít kvásek.Přidáme rozpuštěné máslo a zbytek mléka. Vypracujeme pečlivě hladké těsto (dokud nedělá bubliny). Pak z těsta uděláme bochánek, přikryjeme utěrkou a necháme cca 1 hodinu kynout. Na pomoučněném vále se z těsta vyválí placka a rádýlkem jí rozdělíme na obdélníky cca 8x8 cm a do každého obdélníku vložíme náplň dle libosti (povidlová, tvarohová, maková apod.). Kraje obdélníčků spojíme a vytvoříme bochánky (zkontrolujeme zda náplň někde neleze ven). Spojenou částí položíme do vymazaného pekáče vedle sebe a necháme ještě cca 20 minut dokynout. Povrch buchet i prostory mezi nimi potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péct. Ukazka |
Maso |
Bezmasá jídla |
Přílohy |
Moučníky |
Různé |