Nekynutý mazanec |
![]() |
![]() |
Napsal uživatel Pája |
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:30 |
Suroviny150 g másla150 g moučkového cukru 1 vanilkový cukr 2 velká vejce kůra z necelé poloviny citrónu 1 lžíce citrónové šťávy 1 lžíce rumu 70 g sekaných loupaných mandlí 500 g hladké mouky 1 prášek do pečiva 1 měkký tvaroh (ne vaničkový) 50 g rozinek 50 g kandovaného ovoce Na dokončení: 2 lžíce mléka 1 lžíce moučkového cukru PostupŠlehačem krátce zpracujeme změklé máslo, přisypeme cukr a tři minuty plnou rychlostí šleháme do světlé nadýchané pěny. Přidáme vanilkový cukr a ještě minutu šleháme. Zašleháme první vejce a jakmile se spojí s pěnou, přidáme i druhé.K máslové pěně připojíme tvaroh společně s rumem, citrónovou šťávou i kůrou a naposledy krátce šleháme aby se všechno spojilo v hladký krém. Zapneme troubu na 170°C. Mouku smícháme s kypřícím práškem. Vařečkou vpracujeme mandle i mouku a těsto dohotovíme rukama na válu rukama. Poté za občasného podsypání moukou hněteme asi 5 minut, až bude jemné a hebké. Nakonec vpracujeme rozinky a kandované ovoce, aby se v těstě dobře rozptýlily. Z těsta vytvarujeme hladkou kouli bez prasklina zploštíme ji na výšku asi 4 cm. Plech vyložíme pečícím papírem a mazanec na něj přeneseme. Uprostřed naznačíme kříž a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme dozlatova cca 50 minut. |
Maso |
Bezmasá jídla |
Přílohy |
Moučníky |
Různé |