Švestkový koláč s glazurou |
![]() |
![]() |
Napsal uživatel Pája |
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:29 |
Suroviny50 g másla150 g máslových sušenek 400 g pomazánkového másla bez příchuti 140 g krystalového cukru 2 lžíce cukru na posypání švestek 1 lžička dřeně z vanilkového lusku 3 vejce 150 ml smetany 450 g vypeckovaných švestek forma o průměru 20 cm PostupMáslo rozpustíme, vsypeme do něj nahrubo rozdrcené sušenky a důkladně promícháme. Hmotu přesuneme do formy a pečlivě upěchujeme obrácenou lžící. Pomazánkové máslo smícháme s cukrem dohladka, přimícháme vanilku, postupně všechna vejce a smetanu. Směs nalijeme na těsto a pečeme v předehřáté troubě při 160.C asi 50 minut tak, aby se okraje těsta zpevnily a střed se ještě trochu chvěl (asi jako želé - ztuhne až při chladnutí). Rozpůlené švestky naskládáme řeznou plochou dolů do zapékací mísy, posypeme 2 lžícemi cukru a dáme do trouby, aby se posledních 10 minut pekly společně s koláčem. Švestky by měly zkřehnout, ale zůstat pevné. Koláč i švestky necháme vychladnout. Pak korpus opatrně vyjmeme z formy a přemístíme na servírovací talíř. Poklademe pečenými švestkami a pokapeme šťávou z nich. |
Maso |
Bezmasá jídla |
Přílohy |
Moučníky |
Různé |