Jablkový koláč |
Napsal uživatel Pája |
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:23 |
Suroviny750 g jablek160 g másla 125 g cukru 1 vanilkový cukr 1 lžička citrónové kůry citrónová šťáva 3 vejce 250 g polohrubé mouky 2 lžičky prášku do pečiva 1-2 lžíce mléka špetka soli tuk na vymazání formy o průměru 26 cm moučkový cukr na posypání PostupJablka oloupeme, rozčtvrtíme, odstraníme jádřince a nakrájíme na tenké plátky. Pokapeme citrónovou šťávou. V pánvi rozpustíme 3 lžíce másla a plátky jablek na něm krátce dozlatova opečeme. Vyjmeme je a necháme vychladnout. V misce ručním šlehačem nebo v robotu rozšleháme zbytek másla. Postupně přidáváme cukr, vanilkový cukr, sůl a citrónovou kůru. Po jednom pak přidáváme vejce a dobře je zašleháme. Předehřejeme troubu na 200.C. Smícháme mouku s práškem do pečiva a mlékem a vmícháme do vajec, až získáme polohuté těsto. Koláčovou formu vymažeme tukem, nalijeme do ní těsto a urovnáme ho. Plátky klademe na povrch tak, aby se částečně překrývaly. Pečeme 40-50 minut (plynová trouba stupeň 3-4, horkovzdušná trouba 180.C). Upečený koláč vyjmeme z trouby, necháme trochu vychladnout na drátěné mřížce a pak jej vyndáme z formy. Povrch koláče hodně pocukrujeme.Varianta 1: 2-3 lžíce rozehřátého másla a 2-3 lžíce cukru dáme na dno koláčové formy, na něj naklademe plátky jablek a potřeme těstem. Varianta 2: Plátky jablek nebo hrušek klademe na těsto, ale předem je naložíme do pálenky. |
Maso |
Bezmasá jídla |
Přílohy |
Moučníky |
Různé |