Křupavý švestkový (meruňkový, broskvový, blumový) koláč PDF Tisk
( 1 - user rating )
Napsal uživatel Superkuchtík   
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:30

Suroviny

140 g polohrubé mouky
½ prášku do pečiva
140 g másla
140 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
200 g vypeckovaných švestek (nebo jiného ovoce)
2 velká vejce
1 lžíce mléka

na povrch koláče:
šťáva z 1 citrónu
100 g cukru krupice
25 g kostkového cukru

forma na biskupských chlebíček
papír na pečení

Postup

Máslo, cukr, vanilkový cukr a vejce utřeme. Po částech přidáváme mouku s práškem do pečiva a mléko. Švestky nakrájíme na menší kousky a přidáme jich polovinu do těsta. Formu na biskupský chlebíček vyložíme papírem. Naplníme ji těstem a posypeme zbytkem švestek. Pečeme v předehřáté troubě při 140°C asi hodinu, zda je koláč upečený, poznáme, když jej zkontrolujeme špejlí ve středu – těsto se na špejli nesmí lepit. Koláč necháme 10 minut chladnout ještě ve formě, pak jej vytáhneme, odstraníme papír na pečení a potřeme hladkou směsí citrónové šťávy a cukru. Posypeme rozdrceným kostkovým cukrem.