Švestkový koláč s glazurou |
Napsal uživatel Zuzka |
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:30 |
Suroviny150 g máslových sušenek50 g másla 400 g pomazánkového másla bez příchuti 140 g cukru krystal 2 lžíce cukru na posypání švestek 1 vanilkový cukr 3 vejce 150 ml smetany 450 g vypeckovaných švestek forma o průměru 20 cm zapékací mísa PostupMáslo rozpustíme, vysypeme do něj nahrubo rozdrcené sušenky a důkladně promícháme. Hmotu dáme do formy a dobře upěchujeme obrácenou lžící. Pomazánkové máslo smícháme s cukrem a vanilkovým cukrem. Postupně vmícháme vejce a nakonec smetanu. Nalijeme na sušenkový základ a pečeme v předehřáté troubě při 160°C asi 50 minut tak, aby okraje koláče byly pevné a střed se ještě trochu chvěl (jako želé), při chladnutí tuhne. Rozpůlené švestky naskládáme řeznou plochou dolů do zapékací mísy, posypeme zbylým cukrem a přidáme do trouby péci společně s koláčem na posledních 10 minut. Švestky mají zkřehnout, ale zůstat pevné. Koláč i švestky necháme vychladnout. Korpus pak opatrně vyjmeme z formy a přemístíme na tác. Poklademe švestkami a pokapeme šťávou z nich. |
Maso |
Bezmasá jídla |
Přílohy |
Moučníky |
Různé |