Bádenský švestkový dort |
![]() |
![]() |
Napsal uživatel Pája |
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:28 |
Surovinyna těsto:6 vajec 100 g cukru špetka soli 2 lžíce rumu 1 vanilkový cukr 100 g hrubé mouky špetka prášku do pečiva 40 g strouhanky 150 g strouhaných lískových oříšků na náplň a na ozdobu: 1 kg švestek (mohou být i kompotované půlené nebo červené blumy) 5 lžic cukru trochu mleté skořice 2 tlučené hřebíčky 500 ml šlehačky 2 lžíce vanilkového cukru 50 g mandlových lupínků dortová forma o průměru 26 cm tuk a mouka na vymazání a vysypání formy PostupDortový korpus a švestkovou náplň (klevelu) připravíme den předem, aby dobře prochladly.Žloutky, cukr, sůl, rum a vanilkový cukr vymícháme do pěny. Z bílků ušleháme pevný sníh a vmícháme ho do žloutkové pěny. Mouku smícháme s práškem do pečiva, strouhankou a ořechy a lehce po lžících vmícháme do těsta. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme ho ve vyhřáté troubě při 175.C (plynová trouba stupeň 2-3) asi 35 minut. 6 pěkných švestek nebo 4 blumy dáme stranou na ozdobení dortu, ostatní odpeckujeme, smícháme s cukrem, skořicí, hřebíčkem a rozvaříme. Druhý den ušleháme šlehačku a hned do ní vmícháme vanilkový cukr. Dort rozřízneme na 3 pláty. První plát potřeme klevelou, přiklopíme druhým, na něj naneseme vrstvu šlehačky a přiklopíme třetím plátem. Na celý povrch dortu nanaseme vrstvu šlehačky a ozdobíme praženými mandlovými lupínky. Zdobícím sáčkem naneseme do kruhu 12 kopečků ze šlehačky a na každý položíme půlku švestky nebo blumy řeznou plochou nahorů. Ukazka![]() |
Maso |
Bezmasá jídla |
Přílohy |
Moučníky |
Různé |