Linecké cukroví |
Napsal uživatel Pája |
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:25 |
Suroviny210 g hladké mouky140 g másla 70 g moučkového cukru 2 žloutky nastrouhanou kůru z ½ citrónu špetka vanilky nebo několik kapek vanilkové esence špetka prášku do pečiva hladká mouka na vál pečící papír PostupMouku prosijeme na vál, přidáme prášek do pečiva, cukr a promícháme. V mouce uděláme důlek a do něj rozklepneme žloutky a přidáme změklé nasekané máslo. Přidáme vanilku, citrónovou kůru a vše nasekáme nožem. Uhněteme rychle těsto, uděláme z něj kouli, zabalíme ji do fólie a odložíme asi na hodinu do chladničky. Pak z těsta na pomoučněném válu vyválíme plát silný asi 3 mm. Z něj vykrajujeme pomoučněnými formičkami různé tvary (v některých můžeme uprostřed vypíchnout střed malými formičkami), naskládáme je na plech vyložený pečícím papírem a v troubě předehřáté na 170-180.C několik minut pečeme dožluta. Necháme vychladnout a pak slepujeme tvary zavařeninou, krémem a zdobíme podle fantazie.Klasická linecká kolečka spojujeme lineckou nebo rybízovou zavařeninou, vždy plné kolečko s kolečkem s otvorem a sypeme vanilkovým cukrem. Ukazka |
Maso |
Bezmasá jídla |
Přílohy |
Moučníky |
Různé |