Sněhové těsto (bezé) PDF Tisk
( 0 - user rating )
Napsal uživatel Pája   
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:21

Suroviny

8 bílků
150 g pískového cukru
150 g moučkového cukru
30 g škrobové moučky

Postup

Z bílků ušleháme velmi pevný sníh a zašleháme do něj pískový cukr a potom lehce vmícháme moučkový cukr spolu se škrobovou moučkou. Z hmoty vytvoříme lžičou nebo cukrářským sáčkem tůrné tvary na pečící papír nebo tukem vymazaný plech. Na papíře můžeme tvary nakreslit, na plechu obtisknout formičku. Před pečením poprášíme pečivo moučkovým cukrem. Těsto hned dáváme do trouby předehřáté na 180.C, nesmí stát. Po chvilce snížíme teplotu na 80.C a sušíme 1-3 hodiny podle velikosti tvarů. Dvířka trouby necháme mírně pootevřená kvůli úniku páry. (Směhové pečivo vyžaduje sníše vrchní teplo, v příliš vyhřáté troubě praská a ztrácí tvar).
Upečené a vychladlé sněhové pečivo ukládáme v suchu, protože snadno vlhne.
Správně upečené bezé je bílé, křehké a uvnitř vláčné.

Tipy:
K základní hmotě můžeme přidat různé suroviny:

Ořechové sněhové těsto: vmícháme 100 g nastrouhaných vlašských nebo lískových ořechů

Kávové sněhové těsto: 1-2 lžičky instatní kávy rozpustíme v malém množství teplé vody, necháme vychladnout a vmícháme do těsta

Čokoládové sněhové těsto: škrobovou moučku smícháme se lžící kakaa nebo 50 g nastrouhané čokolády a vmícháme do základní hmoty