Oříškové věnečky |
Napsal uživatel Katka |
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:21 |
Suroviny300 g polohrubé mouky60 g upražených lískových oříšků (Viz Různé - Ostatní) 80 g rostlinného tuku 1 vejce trochu soli nastrouhaná kůra z 1/2 citrónu 30 g moučkového cukru 1/8 l mléka 15 g droždí pečící papír 1/8 l + 1 lžíce vody 1 vanilkový cukr (do vody) 3 vanilkové cukry (na obalení) PostupZměklý tuk utřeme do pěny, přidáme za stálého tření (můžeme použít kuchyňský robot) cukr, vejce, citronovou kůru, sůl a třeme ještě 10 minut. Přidáme kvásek připravený z trošky vlažného mléka a droždí, prosátou mouku smíchanou s umletými nebo nastrouhanými oříšky, zbytek vlažného mléka a na vále vypracujeme tužší těsto. Nahřejeme kastrol a přiklopíme jím těsto, necháme vykynout. Z vykynutého těsta nakrájíme stejně velké kousky, vyválíme z nich válečky a z nich upravíme věnečky. Na plech dáme pečící papír a na něj vyrovnáme věnečky, necháme je znovu kynout. Pak je upečeme ve vyhřáté troubě dozlatova. Vodu předem uvedeme do varu a rozpustíme v ní cukr. Do této horké vody ponoříme upečené věnečky, rychle je vyndáme a ihned obalujeme ve vanilkovém cukru. Navlečeme je na vařečky a necháme v suché místnosti po celý sen sušit. |
Maso |
Bezmasá jídla |
Přílohy |
Moučníky |
Různé |