Třená bábovka PDF Tisk
( 10 - user rating )
Napsal uživatel Pája   
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:21

Suroviny

375 g hrubé nebo polohrubé mouky
180 g cukru
150 g Hery
3 vejce
250 ml mléka
1/2 prášku do pečiva
citronová kůra
vanilka
moučkový cukr na posypání
máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
pro mramorovou bábovku 2-3 lžíce kakaa

Postup

Utřeme žloutky s cukrem (1 lžíci cukru si necháme stranou a přidáme ji k bílkům při přípravě sněhu) a přidáme máslo (Heru). Vyšleháme do pěny a postupně přidáváme po lžících střídavě mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko. Nakonec opatrně po částech vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků. Hotové těsto nalijeme do dobře máslem vytřené a hrubou moukou vysypané formy od středu ke krajům. Pečeme hned jak naplníme formu, jinak těsto vlhne. Pečeme v mírně vyhřáté troubě při 150 - 180.C asi 45-50 minut. Bábovku zkontrolujeme špejlí - pokud se na ni těsto nelepí, je bábovka hotová. Po mírném zchladnutí vyklopíme na tác. Bábovku můžeme pocukrovat moučkovým cukrem.

Pozn.: Těsto můžeme rozdělit na dvě části a jednu obarvit kakaem - cca 2 lžíce (mramorová bábovka). Kakao přidáme do těsta dřív než vmícháme sníh - ten pak také rozdělíme na dvě části a do každého těsta lehce vmícháme.

Případně můžeme do těsta přidat nadrcené nebo nahrubo nasekané ořechy, mandle, rozinky apod.

Ukazka

Třená bábovka