Srnčí paštika PDF Tisk
( 1 - user rating )
Napsal uživatel Zuzka   
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:25

Suroviny

1 kg srnčího masa z plecka
sůl, pepř
80 g cibule
1 stroužek česneku
1 bobkový list
paštikové koření (viz Různé - Ostatní)
případně koňak
špetka tymiánu
omáčka tabasco
špetka mletého nového koření
250 g slaniny
200 g slaniny na vyložení formy
100 g žampiónů
150 g syrových srnčích (nebo jiných) jater
100 g uzeného jazyka nebo salámu
pergamen

Postup

Srnčí odblaněného masa nakrájíme na špalíčky, vložíme do porcelánové misky, osolíme a opepříme. Promícháme s na kolečka nakrájenou cibulí, utřeným česnekem, rozemnutým tymiánem, bobkovým listem, tabascem, novým kořením a paštikovým kořením. Můžeme ještě pokapat koňakem a necháme proležet v chladu 1-2 dny. 150 g slaniny osmažíme a po vychladnutí 3x umeleme s naloženým masem nebo po částech rozmixujeme. Paštikovou formu vyložíme tenkými plátky slaniny. Na dno dáme vrstvu nakrájených jater, na hranolky nakrájenou slaninu a plátky uzeného jazyka nebo salámu. Naneseme část paštiky. Vrstvy takto střídáme až do 2/3 formy. Povrch zakryjeme plátky slaniny a paštiku dobře přikrytou pergamenovým papírem vaříme ve vodní lázni. Délka varu se řídí výškou vrstvy, je to asi 1,5-2 hodiny. Paštiku krájíme po odložení v chladničce.