Srnčí kýta pečená II PDF Tisk
( 6 - user rating )
Napsal uživatel Superkuchtík   
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:25

Suroviny

srnčí kýta
sůl
tlučený jalovec
100 g slaniny
máslo
1 cibule
kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)
10 kuliček pepře
3 kuličky nového koření
1 bobkový list
špetka tymiánu
hovězí vývar (masox)
6 lžic červeného kyselého vína
trocha hrubé mouky na zahuštění
pár kapek citrónové šťávy
½ lžičky citrónové kůry

Postup

Kýtu zbavíme kostí, potřeme solí a jalovcem a vložíme do nádoby, dobře zatížíme a necháme asi 14 odležet v chladnu. Každý druhý den ji obrátíme. Před pečením ji důkladně otřeme čistou utěrkou, abychom ji zbavili jalovce. Slaninu nakrájíme na nudličky a kýtou ji protáhneme. Na pánev dáme máslo, vložíme kýtu a přidáme oloupanou a na kolečka nakrájenou cibuli, očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu, pepř, nové koření, bobkový list a tymián. Dusíme pod pokličkou na mírném ohni. Vývar smícháme s vínem a mírně jím kýtu podléváme (aby se nepřipálila). Mezi dušením kýtu několikrát obrátíme. Když změkne, potřeme ji máslem a necháme ji v horké troubě po obou stranách zčervenat. Pečeni pak vyndáme a pokud je málo výpeku, dolijeme ho vývarem. Výpek propasírujeme přes síto. Trochu ho dáme do šálku vychladnout, pak v něm rozmícháme mouku a zahustíme jím výpek. Krátce provaříme a přidáme několik kapek citrónové šťávy a citrónovou kůru.
Podáváme s houskovým knedlíkem a brusinkami.