Srnčí kýta pečená II |
Napsal uživatel Superkuchtík |
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:25 |
Surovinysrnčí kýtasůl tlučený jalovec 100 g slaniny máslo 1 cibule kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel) 10 kuliček pepře 3 kuličky nového koření 1 bobkový list špetka tymiánu hovězí vývar (masox) 6 lžic červeného kyselého vína trocha hrubé mouky na zahuštění pár kapek citrónové šťávy ½ lžičky citrónové kůry PostupKýtu zbavíme kostí, potřeme solí a jalovcem a vložíme do nádoby, dobře zatížíme a necháme asi 14 odležet v chladnu. Každý druhý den ji obrátíme. Před pečením ji důkladně otřeme čistou utěrkou, abychom ji zbavili jalovce. Slaninu nakrájíme na nudličky a kýtou ji protáhneme. Na pánev dáme máslo, vložíme kýtu a přidáme oloupanou a na kolečka nakrájenou cibuli, očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu, pepř, nové koření, bobkový list a tymián. Dusíme pod pokličkou na mírném ohni. Vývar smícháme s vínem a mírně jím kýtu podléváme (aby se nepřipálila). Mezi dušením kýtu několikrát obrátíme. Když změkne, potřeme ji máslem a necháme ji v horké troubě po obou stranách zčervenat. Pečeni pak vyndáme a pokud je málo výpeku, dolijeme ho vývarem. Výpek propasírujeme přes síto. Trochu ho dáme do šálku vychladnout, pak v něm rozmícháme mouku a zahustíme jím výpek. Krátce provaříme a přidáme několik kapek citrónové šťávy a citrónovou kůru.Podáváme s houskovým knedlíkem a brusinkami. |
Maso |
Bezmasá jídla |
Přílohy |
Moučníky |
Různé |