Vepřová kýta v rychlém lístkovém těstě PDF Tisk
( 2 - user rating )
Napsal uživatel Janina   
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:27

Suroviny

(pro 4 osoby)
250 g hladké mouky
1 lžička soli
250 g a 2 lžíce másla
400 g vepřové kýty
2 lžíce oleje
6 listů kapusty (cca 250 g)
100 g šalotek
200 g žampiónů
100 g šunky
4 lžíce smetany
1 vejce
1 velký slabý plátek slaniny
pepř

Postup

Nožem nasekáme 250 g másla v hladké mouce a osolíme. Přidáváme postupně 1/8 l vody. Těsto krátce propracujeme, vyválíme na tloušťku 2 cm a necháme přikryté odpočinout v chladnu asi na 30 minut. Olej zahřejeme na střední teplotu, vložíme do něj maso a opečeme po dobu 8 minut dozlatova. Pak ho osolíme a po vychladnutí potřeme vypečenou šťávou. Kapustu uvaříme rozloženou ve vodě tak, aby byla pružná, pak ji propláchneme studenou vodou a zabalíme do čisté utěrky. Šalotku, očištěné žampióny a šunku nakrájíme nadrobno. Šalotku dusímě do sklovita na 2 lžících másla. Přidáme houby a dále dusíme. Nepodléváme. Po vychladnutí přidáme šunku, smetanu, vejce, osolíme a opepříme. Těsto vyválíme dotenka a položíme na něj slaninu a kapustu. Na ni rozložíme nádivku a nakonec dáme doprostřed maso. Srolujeme roládu a položíme ji na plech švem dolů. Pečeme při 250.C asi 30 minut, často roládu propichujeme vidličkou. Po upečení necháme 15 minut vychladnout a pak ji teprve krájíme na plátky