Kořeněná vepřová pečínka |
![]() |
![]() |
Napsal uživatel Pája |
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:25 |
Suroviny1 kg vepřové kýty s kůží1 lžíce hřebíčku 6 cibulí 1 svazek tymiánu 2 snítky rozmarýnu 150 g vypeckovaných sušených švestek 600 ml suchého jablečného vína 4 jablka 2 lžíce másla 2 lžíce šípkové nebo meruňkové marmelády 2-3 lžíce jíšky (může být instantní) sůl, pepř PostupMaso omyjeme, osušíme a kůži nařežeme do mřížky. Potřeme solí a pepřem. Kůži prošpikujeme hřebíčky. Maso vložíme do pekáčku, mírně podlijeme a pečeme v předehřáté troubě asi 2 hodiny. Cibule oloupeme a nakrájíme na kousky. Bylinky opereme a vytřepeme z nich vodu. Po hodině pečení přidáme k masu cibuli a asi 10 minut restujeme. Pak přidáme tymián, rozmarýn a švestky, přilijeme víno a vše dusíme dalších 50 minut. Jablka omyjeme, případně i oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na menší kousky. Máslo rozehřejeme na pánvi, přimícháme marmeládu a jablka v ní dusíme 5 minut za stálého míchání. Upečené maso vyjmeme z pekáče a necháme stát v teple asi 10-15 minut. Z omáčky vyjmeme švestky a přidáme je k jablkům. Výpek přecedíme, zahustíme jíškou a necháme ho přejít varem. Podle chuti osolíme a opepříme. Pečínku nakrájíme na plátky a na tácu upravíme se švestkami a jablky, ozdobíme rozmarýnem. Omáčku podáváme zvlášť.Podáváme s knedlíky. |
Maso |
Bezmasá jídla |
Přílohy |
Moučníky |
Různé |