Uzená pečeně v těstíčku PDF Tisk
( 4 - user rating )
Napsal uživatel Pája   
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:27

Suroviny

(pro 4 osoby)
800 g uzené pečínky bez kosti
½ lžičky mletého pepře
1 jalovec
špetka cukru
1 žloutek
2 lžíce mléka
300 g mraženého listového těsta
mouka na podsypání těsta

na omáčku:
3 lžíce rajského protlaku
¼ l smetany
sůl, pepř

Postup

Uzené maso posypeme pepřem, cukrem, tlučeným jalovcem a vložíme do pekáče. Podlijeme 1/8 l horké vody a dáme péci na 20 minut do vyhřáté trouby, pečeme při 225.C (plynová trouba stupeň 4-5). Po upečení necháme vychladnout. Listové těsto vyjmeme z obalu a necháme pod utěrkou vychladnout. Vyválíme na vále posypaném moukou (můžeme koupit hotový rozválený plát) a vychladlé maso do něj zabalíme. Z konců odkrájíme rádýlkem proužky. Okraje závinu navlhčíme vodou a pevně přitiskneme k sobě. Nakrájené proužky navlhčíme vodou a ozdobíme jimi povrch závinu. Vložíme nejméně na půl hodiny (nejlépe přes noc) do chladničky. Pak rozkvedláme v mléce žloutek a potřeme jím závin. Na několika místech ho propíchneme vidličkou, aby při pečení mohla unikat pára. Pečeme asi 45 minut. Omáčku připravíme ze šťávy z pečeně. Přidáme do ní rajský protlak a smetanu a za stálého míchání vaříme do mírného zhoustnutí a podle potřeby ochutíme.
Podáváme se zeleninovými saláty.