Uzené s růžičkovou kapustou PDF Tisk
( 1 - user rating )
Napsal uživatel Janina   
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:25

Suroviny

(pro 4 osoby)
4 plátky uzeného vepřového masa (kýta, rolka)
200 g dlouhozrnné rýže
2 větší mrkve
4 lžíce másla
1 cibule
500 g růžičkové kapusty
2 lžičky hladké mouky
1 lžička mleté kurkumy
200 ml smetany
asi 1 lžička octa
sůl, pepř

Postup

Rýži propláchneme a dáme vařit na 18-20 minut do 400 ml osolené vody pod pokličkou. Mrkev očistíme a nakrájíme na malé nudličky nebo nastrouháme nahrubo a osmahneme na 1 lžíci másla. Přilijeme ½ hrnku vody, osolíme, opepříme a přikrytou dusíme asi 5 minut. Pak pokličku odstraníme a zprudka necháme odpařit vodu. Mrkev pak odstavíme a udržujeme teplou. Troubu předehřejeme na 80.C. Kapustu důkladně očistíme, omyjeme a rozebereme na růžičky. Zespodu je nařízneme do kříže a vaříme v osolené vodě 10-12 minut. Rýži odstavíme z plotny, přikryjeme utěrkou a pokličkou a necháme ještě pár minut dojít. Odstraníme utěrku a přikrytou pokličkou ji v troubě udržujeme teplou. Kapustu slijeme, smícháme s mrkví a také udržujeme v teple (můžeme použít termohrnce). Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Necháme ji zesklovatět na pánvi na 2 lžících másla. Vmícháme mouku, kurkumu a za stálého míchání osmahneme. Přilijeme smetanu a necháme přejít varem. Osolíme, opepříme a podle potřeby ochutíme octem. Omáčku pak vaříme asi 10 minut na mírném ohni. Uzené opečeme na 1 lžíci másla z obou stran asi 3 minuty.
Maso podáváme s rýží a omáčkou, ozdobené pokrájenou petrželkou.