Uzené s růžičkovou kapustou |
Napsal uživatel Janina |
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:25 |
Suroviny(pro 4 osoby)4 plátky uzeného vepřového masa (kýta, rolka) 200 g dlouhozrnné rýže 2 větší mrkve 4 lžíce másla 1 cibule 500 g růžičkové kapusty 2 lžičky hladké mouky 1 lžička mleté kurkumy 200 ml smetany asi 1 lžička octa sůl, pepř PostupRýži propláchneme a dáme vařit na 18-20 minut do 400 ml osolené vody pod pokličkou. Mrkev očistíme a nakrájíme na malé nudličky nebo nastrouháme nahrubo a osmahneme na 1 lžíci másla. Přilijeme ½ hrnku vody, osolíme, opepříme a přikrytou dusíme asi 5 minut. Pak pokličku odstraníme a zprudka necháme odpařit vodu. Mrkev pak odstavíme a udržujeme teplou. Troubu předehřejeme na 80.C. Kapustu důkladně očistíme, omyjeme a rozebereme na růžičky. Zespodu je nařízneme do kříže a vaříme v osolené vodě 10-12 minut. Rýži odstavíme z plotny, přikryjeme utěrkou a pokličkou a necháme ještě pár minut dojít. Odstraníme utěrku a přikrytou pokličkou ji v troubě udržujeme teplou. Kapustu slijeme, smícháme s mrkví a také udržujeme v teple (můžeme použít termohrnce). Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Necháme ji zesklovatět na pánvi na 2 lžících másla. Vmícháme mouku, kurkumu a za stálého míchání osmahneme. Přilijeme smetanu a necháme přejít varem. Osolíme, opepříme a podle potřeby ochutíme octem. Omáčku pak vaříme asi 10 minut na mírném ohni. Uzené opečeme na 1 lžíci másla z obou stran asi 3 minuty.Maso podáváme s rýží a omáčkou, ozdobené pokrájenou petrželkou. |
Maso |
Bezmasá jídla |
Přílohy |
Moučníky |
Různé |