Kuře s játrovou nádivkou PDF Tisk
( 0 - user rating )
Napsal uživatel Jupík   
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:25

Suroviny

(pro 4 osoby)
1 kuře (asi 1,5 kg)
sůl, pepř

nádivka:
150 g kuřecích jater
6 housek
100 ml mléka
1 bobkový list
100 g žampiónů
1 cibule
2 lžíce másla
svazek petrželky
100 g mraženého hrášku
3 vejce
strouhaný muškátový oříšek
200 ml drůbežího vývaru
světlá instanční jíška
sůl, pepř
alobal

Postup

Housky nakrájíme na kostičky a necháme přes noc oschnout. V hrnci zahřejeme máslo s bobkovým listem, přelijeme jím nakrájené housky a necháme je přikryté asi 15 minut máčet. Žampióny oloupeme a nakrájíme na kostičky asi 5x5 mm. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a necháme zesklovatět na rozehřátém tuku. Přidáme žampióny, krátce je orestujeme a necháme okapat v cedníku. Játra omyjeme, osušíme, očistíme a nakrájíme na drobné kousky. Petrželku opláchneme, otřepeme a nasekáme najemno. Žampióny, játra, hrášek, petrželku a vejce dobře promícháme s houskami, osolíme, opepříme a ochutíme muškátovým oříškem. Kuře omyjeme, osolíme a opepříme a naplníme asi polovinou nádivky. Druhou polovinu nádivky odložíme stranou. Alobal vymažeme máslem, naneseme na něj zbylou nádivku, zabalíme do válečku a i s kuřetem dome do pekáče. Pečeme v předehřáté troubě při 190.C (v horkovzdušné při 170.C) dozlatova si 60-70 minut. Během pečení kuře přeléváme výpekem. Upečené kuře a nádivku v alobalu vyjmeme a do výpeku přilijeme vývar, provaříme a podle potřeby zahustíme jíškou. Dosolíme a podle potřeby opepříme. Kuře naporcujeme, nádivku z alobalu nakrájíme na plátky a podáváme ji s kuřetem a omáčkou.
Jako přílohu můžeme podávat vařené brambory nebo bramborový knedlík.