Kuře Kung-pao |
Napsal uživatel Kuchtík Jan |
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:29 |
Suroviny2 kuřecí řízky50 g slaných arašídů 3-5 sušených nebo čerstvých feferonek sójová omáčka asi 15 zrnek sečuánského pepře 1 pórek několik plátků čerstvého nebo trocha mletého zázvoru 3-4 stroužky česneku 2 lžíce dezertního vína 2 lžičky škrobové moučky olej Směs na zahuštění: 1 lžíce sójové omáčky 1 lžička estragonového octa 1/2 lžičky cukru špetka glutamanu 100 ml vývaru nebo vody sůl PostupKuřecí maso nakrájíme na kostičky asi 1,5 cm, vložíme do misky, mírně osolíme, promícháme se sójovou omáčkou, škrobovou moučkou a trochou oleje a necháme odležet. Sušené papričky nastříháme na malé kousky (čerstvé nasekáme), pórek nasekáme nadrobno, zázvor nakrájíme na tenké nudličky, česnek na tenké plátky. V malé misce promícháme všechny přísady na zahušťovací směs a odložíme. Na pánvi s rozehřátým olejem osmahneme dotmava (téměř dočerna) feferonky, pak je vyjmeme a už nepoužijeme. Do ochuceného oleje vložíme kostky masa a za stálého míchání je opékáme a oddělujeme od sebe. Pak přilijeme víno, přidáme pórek, zázvor a česnek. Jakmile pokrm začne vonět, přidáme zahušťovací směs, krátce podusíme a stáhneme z ohně. Před podáváním vmícháme arašídy.Poznámka: Kung-pao lze připravit i bez paprik, ale jeho charakteristickou chutí je právě pálivost. Kuřecí maso můžeme nahradit libovým vepřovým. |
Maso |
Bezmasá jídla |
Přílohy |
Moučníky |
Různé |