Křupavá krůta |
Napsal uživatel Superkuchtík |
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:25 |
Suroviny1 krůta (asi 3 kg)2 jablka 3 cibule 5 lžic másla 200 g brusinek 150 ml šťávy z brusinek 1 lžička nasekané šalvěje 3 lžíce medu svazek bylinek do polévky 1 l drůbežího vývaru (může být instant) 4 lžíce zakysané smetany sůl, pepř PostupKrůtu omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na hranolky. Cibule oloupeme, 2 nakrájíme nadrobno a třetí na kolečka. Kolečka cibule a jablka podusíme na 2 lžících másla. Přidáme polovinu brusinek, šalvěj, med, vše promícháme a směsí naplníme krůtu. Bylinky do polévky opereme a nasekáme. Troubu předehřejeme na 220.C. Na rozehřátém másle krátce orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, nasypeme ji do pekáče, položíme na ni krůtu a vložíme do trouby. Po 15 minutách snížíme teplotu na 180.C a pečeme ještě zhruba další 3 hodiny. Po první hodině přidáme zbylé brusinky. Během pečení krůtu průběžně přeléváme výpekem a podléváme vývarem. Když je krůta upečená (poznáme podle toho, že se maso snadno odděluje od kostí), vyjmeme ji a naporcujeme. Do vypečené šťávy lehce vmícháme zakysanou smetanu a krátce prohřejeme.Krůtu servírujeme s nádivkou, přeléváme výpekem, jako přílohu podáváme vařené brambory a čerstvou zeleninu. |
Maso |
Bezmasá jídla |
Přílohy |
Moučníky |
Různé |