Půlka husy na smetaně PDF Tisk
( 4 - user rating )
Napsal uživatel Janina   
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:25

Suroviny

1/2 husy
100 g cibule
pepř
nové koření
hřebíček
sůl
40 g sádla
80 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
1 bobkový list
tymián
¼ l smetany
20 g hladké mouky
1 citrón

Postup

Omytou husu naporcujeme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno a část jí dáme na dno porcelánové mísy (případně kameninové). Na cibuli naskládáme porce husy, které posypáváme tlučeným kořením a prokládáme zbývající cibulí. Maso zatížíme a uložíme v chladnu na 3 dny. Před tepelnou úpravou husu osolíme a opečeme v kastrolu na sádle s kořenovou zeleninou, přidáme bobkový list a tymián, podlijeme vodou a šťávou, která při naložení z masa vytekla a dusíme pod pokličkou doměkka. Měkké maso vyndáme, zahustíme smetanou, ve které jsme rozmíchali dohlídka mouku. Necháme provařit a dochutíme citrónovou šťávou a strouhanou citrónovou kůrou. Omáčku prolisujeme nebo rozmixujeme.
Podáváme s houskovým knedlíkem.
Pozn.: tato úprava je vhodná zvláště u starších kusů hus