Husa pečená po staročesku PDF Tisk
( 6 - user rating )
Napsal uživatel Janina   
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:25

Suroviny

1 husa
kmín
sůl

Postup

Husu očistíme a den předem dobře posolíme. Než ji dáme péci, posypeme ji kmínem. Na pekáč ji dáme zády nahoru a něčím podložíme, aby se nepřipekla. Je-li tučná, odstraníme předem sádlo a v kastrůlku můžeme vyvařit. Husu dáme do trouby a za stálého polévání ji pečeme. Je-li třeba, během pečení opatrně sbíráme sběračkou tuk. Když husa zčervená, obrátíme ji, propícháme na prsou, pod křídly a kolem stehen a pečeme dočervena. Pak slijeme z pekáče všechnu šťávu a husu necháme dopéci bez ní, bude mít křehkou a křupavou kůrku.
Podáváme s dušeným zelím a houskovými knedlíky, nebo s novými bramborami a okurkovým salátem.

Poznámka: původně se husa napřed opekla na kamnech z obou stran, opatrně se sebral tuk a pak teprve se dávala péct do trouby.

Ukazka

Husa pečená po staročesku