Husa s jablečnou nádivkou |
Napsal uživatel Janina |
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:25 |
Suroviny1 husa (2-2,5 kg)250 g jablek 8 krajíců toastového chleba 250 g cibule 30 g másla 2 vejce 125 ml mléka ¼ lžičky majoránky 1 svazek petrželky sůl, pepř 500 ml červeného vína 2-3 lžíce jablečného pyré 3-4 lžíce hotové jíšky PostupJablka omyjeme, osušíme, odstraníme jádřince a nakrájíme na kostičky. Na kostičky nakrájíme i toastový chléb. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kousky, opečeme ji asi 2 minuty v pánvi na rozehřátém másle. Pak ji vyjmeme a na zbylém tuku opečeme chléb. Troubu předehřejeme na 180.C (horkovzdušnou na 160.C). Petrželku nasekáme nadrobno a přidáme ke chlebu. Zalijeme vejcem rozšlehaném v mléce a máčíme asi 10 minut. Vmícháme jablka a cibuli. Osolíme a okořeníme. Husu omyjeme, osušíme, osolíme, naplníme nádivkou a sešijeme nebo uzavřeme jehlami. Vložíme ji do pekáče, podlijeme 250 ml horké vody a pečeme asi hodinu. Pak ji opatrně obrátíme a pečeme další 2 hodiny. Během pečení ji podléváme vínem a přeléváme výpekem. Když je husa propečená, vyjmeme ji z pekáče, že šťávy sebereme tuk a výpek propasírujeme. Přidáme 2-3 lžíce jablečného pyré, zahustíme hotovou jíškou a krátce prohřejeme. Husu naporcujeme.Podáváme s nádivkou, posypanou čerstvou, najemno nasekanou petrželkou a přeléváme omáčkou. Můžeme servírovat se zeleninovým salátem a plněnými pečenými jablky. |
Maso |
Bezmasá jídla |
Přílohy |
Moučníky |
Různé |