Sváteční husa |
Napsal uživatel Janina |
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:29 |
Suroviny1 husa (asi 3-3,5 kg)sůl kmín 4 jablka 300 g sušených švestek 100 g jader vlašských ořechů 1 pomeranč PostupOčištěnou a vykuchanou husu důkladně omyjeme a osušíme. Osolíme ji, okmínujeme a necháme aspoň 20 minut odpočinout, aby se sůl rozpustila a prostoupila do masa. 2 jablka, polovinu švestek a ořechů vložíme do husy, kam přidáme i pokrájený oloupaný pomeranč a husu zašijeme. Vložíme ji do pekáče, mírně podlijeme, zakryjeme vrchním pekáčem a dáme do vyhřáté trouby. Nejprve pečeme při 160.C za občasného polévání výpekem asi 1 hodinu. Pak přidáme zbylá pokrájená jablka, ořechy a švestky. Teplotu zvýšíme asi na 180.C a husu dopečeme bez zakrytí doměkka. Hotovou husu naporcujeme a podáváme s různými druhy knedlíků, červeným zelím a ve výpeku pečeným ovocem s ořechy.Ukazka |
Maso |
Bezmasá jídla |
Přílohy |
Moučníky |
Různé |