Plněná svíčková pečeně PDF Tisk
( 1 - user rating )
Napsal uživatel Janina   
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:27

Suroviny

600 g hovězí svíčkové (lze nahradit hovězím ze špičky, tzv. falešnou svíčkovou)
150 g žampiónů
1 cibule
2 lžíce másla
3 lžíce oleje
50 g vařené šunky
1/2 lžičky pepře
sůl
1/8 l masového vývaru
1/8 l kysané smetany
1 lžička Solamylu

Postup

Maso podélně čtyřikrát nařízneme. Houby očistíme a omyjeme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Máslo zpěníme při střední teplotě, houby a cibuli osmažíme (asi 1 minutu) a v sítku je dosucha vymačkáme, šťávu nevyléváme. Šunku nakrájíme na kostičky, smícháme s houbami, osolíme a opepříme. Maso v zářezech naplníme směsí a svážeme nití. Pečeni vložíme do pekáče s rozpáleným olejem a opečeme. Přilijeme šťávu z hub a vývar. Maso pomalu dusíme (svíčkovou 30 minut, falešnou svíčkovou 60 minut), občas ho přelijeme šťávou. Po upečení maso necháme 10 minut odpočívat, pak odstraníme nit a krájíme na 1 cm silné plátky. Solamyl rozmícháme ve smetaně, přidáme k vypečené šťávě a necháme provařit. Nakonec šťávu přecedíme, okořeníme a dochutíme.
Přílohy: vařené brambory, zeleninový salát. Vhodné je lehké červené víno.