Hovězí pečeně s kyselou omáčkou |
Napsal uživatel Pája |
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:25 |
Suroviny(pro 6 osob)1,5 kg hovězí pečeně 2 cibule 4 hřebíčky kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer) 300 ml suchého červeného vína 150 ml bílého vinného octa 1 bobkový list 1 lžička celého pepře 1 lžička jalovce 40 g másla 250 ml vývaru 70 g sušených meruněk 70 g sušených švestek 1-2 lžíce tmavé jíšky cukr sůl, pepř alobal PostupMaso omyjeme, osušíme a svážeme nití a dáme do kastrolu. Cibule oloupeme a zapíchneme do nich hřebíčky. Kořenovou zeleninu očistíme a nahrubo nastrouháme. Zeleninu s cibulí dáme do hrnce, přidáme 1,5 l vody, víno, ocet a koření. Přivedeme k varu, necháme vychladnout a nalijeme na maso. Přikryjeme pokličkou a necháme v chladnu marinovat 3 dny za občasného obracení. Pak maso vyjmeme, osušíme a ze všech stran orestujeme na rozehřátém másle. Zalijeme vývarem a 2 hodiny dusíme. Pak maso vyjmeme, zabalíme do alobalu a necháme ho asi 10 minut odpočinout. Do výpeku scedíme asi 125 ml marinády, přidáme meruňky a švestky, osolíme, opepříme a osladíme. Zahustíme jíškou a vše asi 5 minut povaříme.Pečeni nakrájíme na plátky, podáváme s omáčkou a bramborovými knedlíky s chlebem (viz Přílohy – Knedlíky) |
Maso |
Bezmasá jídla |
Přílohy |
Moučníky |
Různé |