Hovězí guláš |
Napsal uživatel Jupík |
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:23 |
Suroviny600-700 g kližky nebo líčka2-3 cibule 50 g sádla nebo oleje špetka majoránky 1 stroužek česneku hovězí vývar nebo vývar z masoxu na špičku nože pepře na špičku nože mleté papriky 1 lžíce hladké mouky sůl PostupCibule oloupeme, nakrájíme nadrobno a dáme osmažit na sádle nebo na oleji do světle žluta. Přidáme mletou papriku a na kostky nakrájené očistěné maso. Maso podusíme, a když je šedé, přilijeme trochu vody, přidáme ostatní koření a dusíme na mírném ohni pod pokličkou doměkka. Průběžně přiléváme jen malé množství vody nebo vývaru. Když je maso měkké, necháme vysmahnout šťávu, zaprášíme moukou a dusíme již bez podlití, dokud se šťáva nezapraží a nedostane barvu. Pak přilijeme vývar a povaříme.Podáváme s knedlíky, těstovinami, rýží, chlebem nebo pečivem. Poznámka: místo česneku a majoránky můžeme do hotové omáčky přidat asi 100 g na nudličky nakrájené kořenové zeleniny nebo kyselých okurek, jindy na proužky nakrájené papriky bez jader a na kousky nakrájená horkou vodou spařená a oloupaná rajčata - krátce je v omáčce povaříme. |
Maso |
Bezmasá jídla |
Přílohy |
Moučníky |
Různé |