Česká svíčková na smetaně - klasická |
Napsal uživatel Zuzka |
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:30 |
Suroviny750 g hovězí falešné svíčkové150 g másla 150 g mrkve o něco méně celeru 75 g petržele 1 větší cibule 50 g slaniny nakrájené na úzké klínky 5 zrnek celého pepře 3 zrnka nového koření mletý pepř l bobkový list případně mléko na zředění špetka tymiánu citrónová šťáva sůl cukr dle chuti 250 ml šlehačky PostupOčištěný kus masa prošpikujeme slaninou, osolíme, opepříme, posypeme nakrájenou cibulí, strouhanou zeleninou, kořením, pokapeme citrónovou šťávou a polijeme rozpuštěným máslem. Necháme jeden den v lednici odležet. Druhý den trochu podlijeme vodou a pod pokličkou v troubě dusíme doměkka. Pak maso vyndáme, ze zeleniny odstraníme koření (hlavně bobkový list!) Kastrol se zeleninou dáme nahoru na plotnu, až se začne znovu vařit, přisypeme cca 2 lžíce hladké mouky, orestujeme, zalijeme šlehačkou a na mírném ohni za občasného míchání provaříme. Je-li omáčka příliš hustá, zředíme mlékem. Potom omáčku přecedíme do jiného hrnce, zeleninu můžeme rozmixovat (v tom případě dáme pouze lžíci hladké mouky) a vrátíme zpět do omáčky. Omáčku dochutíme podle potřeby - citrónovou šťávou, cukrem, solí. Pro zvýraznění chuti můžeme lžíci cukru zkaramelizovat, když po rozpuštění začne hnědnout, podlijeme troškou vody a povaříme, pak přidáme do omáčky. Maso nakrájíme na porce a prohřejeme. |
Maso |
Bezmasá jídla |
Přílohy |
Moučníky |
Různé |