Špenátové palačinky |
Napsal uživatel Pája |
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:22 |
Suroviny500 ml mléka200 g polohrubé mouky 2 vejce špetka soli olej na smažení náplň: 500 g špenátu (nejlépe čerstvého) 2 cibule majoránka 3 lžíce oleje 3 vejce 3 stroužky česneku plátkový sýr 100 g tvrdého sýra máslo na vymazání pekáčku sůl, pepř 125 ml smetany 200 g kysané smetany PostupUšleháme mléko s vejci, přidáváme postupně mouku, dobře rozmícháme, aby se neutvořily šmolky, osolíme. Na pánvi dobře rozpálíme olej (aby se těsto nelepilo), nalijeme na něj slabou vrstvu těsta a rozlijeme ho po celé ploše pánve. Upečeme tenké (papírové) palačinky z obou stran. Čerstvý špenát očistíme a omyjeme ve studené vodě, krátce spaříme ve vroucí osolené vodě a ihned přendáme do ledové vody (aby neztratil barvu). Necháme okapat a nakrájíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. V kastrůlku cibuli zpěníme na oleji, přidáme špenát (upravený čerstvý nebo mražený), osolíme, opepříme, přidáme majoránku a prolisovaný česnek, vše dobře promícháme. Přidáme dvě vejce a necháme přejít varem. Špenát pak rozetřeme na palačinky, pokryjeme plátkem sýra a zavineme. Pekáček vymažeme máslem a naskládáme do něj naplněné palačinky. V misce smícháme obě smetany a poslední vejce. Směsí zalijeme palačinky a posypeme je nastrouhaným tvrdým sýrem. Troubu zahřejeme na 150.C a pečeme asi čtvrt hodiny. Na talíři můžeme palačinky dozdobit rajčaty, salátem a jinou zeleninou. |
Maso |
Bezmasá jídla |
Přílohy |
Moučníky |
Různé |