Lívance z litého kynutého těsta |
Napsal uživatel Katka |
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:24 |
Suroviny½ l mléka (může být i kyselé)250-300 g hladké mouky 1 celé vejce (nebo 2 žloutky) 30 g cukru krupice 15 g droždí špetka soli tuk na vymazání lívanečníku PostupDroždí rozetřeme s cukrem, přidáme lžíci mouky a vlažného mléka a necháme kynout. Pak do kvásku zašleháme vejce a střídavě přidáváme mouku a mléko, aby se nevytvořily žmolky (mouku s vlažným mlékem a vejci můžeme také ušlehat ručním šlehačem a přidat kvásek). Těsto necháme kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Pak těsto lijeme menší naběračkou (při smažení ještě dokynou) do vymaštěných a vyhřátých důlků na lívanečníku a po obou stranách smažíme dorůžova.Podáváme s různými druhy zavařeniny, nebo potřené máslem a obalené ve skořicovém cukru, se žahourem (namačkané borůvky s cukrem) či jahodami, malinami a ochucené lívance můžeme ozdobit ušlehanou šlehačkou. Ukazka |
Maso |
Bezmasá jídla |
Přílohy |
Moučníky |
Různé |