Cukrářské koblihy |
Napsal uživatel Zuzka |
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:21 |
Suroviny300 g hladké mouky300 g hrubé mouky 40 g cukru 3 žloutky 25 g droždí 80 g Hery asi 1/4 l mléka sůl vanilka (vanilkový cukr) 1 lžíce rumu zavařenina PostupHeru utřeme do pěny s cukrem, postupně přidáme žloutky. Mezitím si připravíme kvásek asi z 5 lžíc vlažného mléka, droždí, lžičky cukru a lžičky mouky.Kvásek přidáme do žloutkové směsi, dále přidáváme rum, vanilku a střídavě s moukou zbytek mléka. Vypracujeme hladké vláčné těsto, ze kterého uděláme bochánek a necháme ho asi 45 minut kynout na teplém místě přikryté utěrkou. Po vykynutí na pomoučněném vále vyválíme plát maximálně 1 cm silný. Skleničkou nebo kroužkem na cukroví vykrojíme kolečka co nejblíže u sebe. Na polovinu dáme zavařeninu, přiklopíme druhou polovinou koleček. Okraje přimáčkneme k sobě a znovu vykrojíme skleničkou tak, aby mezi kolečky nebyla mezera. Koblihy necháme přikryté utěrkou kynout z jedné strany 10-15 minut, pak je otočíme a necháme kynout z druhé strany také 10-15 minut. Smažíme je ve friťáku nebo v dostatečném množství oleje na pánvi z obou stran. Hotové koblihy pocukrujeme a můžeme zdobit šlehačkou. Místo pocukrování můžeme použít i polevy. Odkrojky můžeme dát také po kouscích osmažit, potřít zavařeninou a šlehačkou. |
Maso |
Bezmasá jídla |
Přílohy |
Moučníky |
Různé |