Cukrářské koblihy PDF Tisk
( 4 - user rating )
Napsal uživatel Zuzka   
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:21

Suroviny

300 g hladké mouky
300 g hrubé mouky
40 g cukru
3 žloutky
25 g droždí
80 g Hery
asi 1/4 l mléka
sůl
vanilka (vanilkový cukr)
1 lžíce rumu
zavařenina

Postup

Heru utřeme do pěny s cukrem, postupně přidáme žloutky. Mezitím si připravíme kvásek asi z 5 lžíc vlažného mléka, droždí, lžičky cukru a lžičky mouky.
Kvásek přidáme do žloutkové směsi, dále přidáváme rum, vanilku a střídavě s moukou zbytek mléka. Vypracujeme hladké vláčné těsto, ze kterého uděláme bochánek a necháme ho asi 45 minut kynout na teplém místě přikryté utěrkou. Po vykynutí na pomoučněném vále vyválíme plát maximálně 1 cm silný. Skleničkou nebo kroužkem na cukroví vykrojíme kolečka co nejblíže u sebe. Na polovinu dáme zavařeninu, přiklopíme druhou polovinou koleček. Okraje přimáčkneme k sobě a znovu vykrojíme skleničkou tak, aby mezi kolečky nebyla mezera. Koblihy necháme přikryté utěrkou kynout z jedné strany 10-15 minut, pak je otočíme a necháme kynout z druhé strany také 10-15 minut. Smažíme je ve friťáku nebo v dostatečném množství oleje na pánvi z obou stran. Hotové koblihy pocukrujeme a můžeme zdobit šlehačkou. Místo pocukrování můžeme použít i polevy.

Odkrojky můžeme dát také po kouscích osmažit, potřít zavařeninou a šlehačkou.