Peciválky s mákem |
Napsal uživatel Zuzka |
Čtvrtek, 21 Srpen 2008 10:23 |
Suroviny300 g brambor400 g polohrubé mouky 1 žloutek 35 g cukru krupice 22 g droždí 1-2 lžíce mléka sůl hladká mouka na vál olej na potření peciválků 80 g umletého máku 70 g moučkového vukru 70 g másla pečící papír PostupBrambory uvaříme ve slupce, slijeme a necháme trochu vychladnout. Oloupeme je a úplně vychladlé nastrouháme na jemném struhadle nebo umeleme. Dáme je na pomoučněný vál, přidáme žloutek, sůl, prosátou mouku, cukr, rozdrobené droždí, mléko a vše zpracujeme v tužší těsto. Dáme ho na teplé místo přikryté utěrkou asi na 40 minut kynout. Pak na pomoučněném vále těsto nakrájíme asi na 20 stejných dílků a vytvarujeme z nich bochánky (o průměru asi 4 cm). Klademe je stisknutou stranou těsta na plech na pečící papír a necháme dalších 20 minut kynout. Pak je potřeme olejem a pečeme v troubě předehřáté na 180.C dorůžova. Během pečení je ještě jednou pomastíme. Upečené peciválky před podáváním spaříme vařící vodou a ihned dáváme na talíř. Vidličkou je roztrhneme, posypeme mákem smíchaným s cukrem a poléváme rozpuštěným máslem.Poznámka: Můžeme použít i zakoupenou hotovou makovou nádivku. |
Maso |
Bezmasá jídla |
Přílohy |
Moučníky |
Různé |